KENNIS BIBLIOTHEEK
Er wordt veel over netcongestie en Energy Hubs geschreven.
Hieronder vind je onze selectie van de meest betrouwbare en concrete informatie over verschillende onderwerpen met betrekking tot netcongestie en Energy Hubs.
Werking en rol van Energy Hubs in het energiesysteem van de toekomst
Liander- Op weg naar een flexibel energiesysteem
In brochure kan je lezen wat een grootzakelijke klant kan doen om samen met de netbeheerder en medegebruikers te zorgen dat er geen schaarste meer op het net is én je voorbereidt bent op de toekomst. Liander verteld wat ze doen en wat je kan doen, met andere klanten óf met Liander. Misschien kan je het net beter benutten. In het meest gunstige geval kan dit zelfs betekenen dat de grotere aansluiting niet meer nodig is, zo schrijft Liander.
Topsectoren Energie - Energy Hubs, vitale knooppunten in een energiesysteem
Dit rapport van Topsectoren Energie gaat in op de vraag: “Hoe kunnen verschillende typen Energy Hubs een rol spelen in ons toekomstige energiesysteem?” In het rapport worden vier voorbeelden van verschillende type Energyhubs beschreven: 1. Offshore Energy Hub 2. Industriële Energy Hub 3. Energy Hub op snijvlak platteland /gebouwde omgeving 4. Mobiliteit Energy Hub
Rebel - Handreiking slimme energiesystemen
Deze handreiking is opgesteld door Rebel in opdracht van RVO en TKI Urban Energy als handreiking over Slimme energiesystemen. De primaire doelgroep voor dit rapport bestaat uit energiecoöperaties, beheerders van bedrijventerreinen en lokale overheden. Het doel van dit rapport is de doelgroep te helpen om aan de slag te gaan met slimme energiesystemen.
Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (NPRES) - Slimme oplossingen voor netcongestie
Om te zorgen dat er in de komende jaren genoeg ruimte op het elektriciteitsnet blijft, zijn maatregelen nodig. NPRES ziet steeds meer voorbeelden van slimme oplossingen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Op deze pagina laat RES die oplossingen zien en worden ze toegelicht.
Opzetten van een Energy Hub
EIGEN – De Blauwdruk Energy Hubs
EIGEN ontwikkelt een blauwdruk voor het realiseren van Energy Hubs op bedrijventerreinen, gericht op het inpassen van grootschalige hernieuwbare energie. De blauwdruk bestaat uit een systematisch uitgewerkt stappenplan dat 4 fases omvat: 1. Verkennen 2. Onderzoek en Ontwerp 3. Realiseren 4. Exploiteren en in standhouding. Per fase worden complementaire EIGEN-tools ontwikkeld. Deze tools zijn modulair opgebouwd en voor de meeste bedrijventerreinen inzetbaar voor de ontwikkeling en implementatie van Energy Hubs. De blauwdruk, gevalideerd aan een concrete case, kan aangepast worden naar andere toepassingsdomeinen zoals publieke gebouwen, smart cities en energy communities.
FIRAN – Stappenplan Energy Hubs
Energy Hubs leggen slimme verbindingen tussen de productie, de opslag en het gebruik van lokale duurzame energie. Hoe kunnen we de organisatorische, juridische, technische en financiële aspecten rond de vernieuwende netwerken goed regelen? Het stappenplan van Firan en Qirion, de specialisten in infra voor nieuwe energie van Alliander, geeft een overzichtelijke routekaart met praktische handreikingen.
Enexis - Wegwijzer: optimaal gebruik van het elektriciteitsnet op bedrijventerreinen
Parkmanagers, ondernemersverenigingen en bedrijven zoeken naar oplossingen voor de schaarste op het elektriciteitsnet. Met deze wegwijzer van Enexis kan je inzicht krijgen of er oplossingen zijn voor efficiënter gebruik van het net in jouw situatie. En zo ja, welke dat zijn. Bij elke stap adviseren wij welke acties u kunt nemen. Ook geven we aan welke partij aan zet is: het bedrijventerrein zelf, een technisch adviesbureau of Enexis als netbeheerder.
Contracten en juridische zaken voor Energy Hubs
RVO - juridische toolkit Juridische gereedschapskist energiehubs
Wilt u samenwerken in energiehubs? De juridische gereedschapskist helpt u daarbij. In deze 'toolkit' vindt u contracten en overeenkomsten voor de deelnemers van de energiehub en samenwerkingspartners en tussen de energiehub en de netbeheerder. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze contracten en overeenkomsten.
Achtergrond informatie over het beleid en actieprogramma netcongestie
Nederland wil klimaatneutraal zijn in 2050. Iedereen in Nederland gebruikt dan alleen nog maar duurzame energie. Daarom werkt Nederland aan een plan voor een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrijkomt. RVO ondersteunt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op weg naar een duurzaam energiesysteem in 2050. Op deze pagina staat een overzicht hoe ze dit aanpakken.
Landelijk Actieprogramma Netcongestie
Dit Landelijk Actieprogramma Netcongestie, opgesteld en onderschreven door een brede vertegenwoordiging van stakeholders, laat maatregelen zien die nodig zijn om sneller netten aan te kunnen leggen en de beschikbare netcapaciteit zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vraag naar elektriciteitstransport, voor zowel productie als verbruik. Het programma richt zich op drie hoofddoelen: 1. Sneller bouwen 2. Sterker sturen 3. Vergroten flexibele capaciteit
-
Voor meer kennis over digitale tools voor Energy Hubs kijk op onze pagina met een overzicht van digitale tools
-
Voor inspirerende voorbeelden van Energy Hubs, kijk op onze pagina ‘Overzicht Energy Hubs bedrijventerreinen in Nederland’