Verslag
Energy hubs: van 2D naar 3D
Afgelopen 13 april hebben we een mooie bijeenkomst gehad in Utrecht georganiseerd door de Sustainable Scale-up Foundation, EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), Provincie Utrecht, Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) en TenneT TSO B.V.
Er was veel belangstelling, getuige de bijna 200 deelnemers.
Gedeputeerde Huib van Essen trapte af met uitdagingen door congestie in de Provincie Utrecht. Senja Boom van Stedin gaf inzicht in werkzaamheden door Stedin om infrastructuur en elektriciteitsstations in de provincie uit te breiden. Duidelijk werd dat het lokaal schuiven met vraag en aanbod problemen in hoogspanningsnetten niet zomaar oplost.
Christa de Ruyter van PVB Nederland legde uit dat zelf-organiserend vermogen op bedrijventerreinen belangrijk is en gaf een overzicht van contracten die nodig zijn om een energy hub vorm te geven, waarbij oprichting van een energiecooperatie logisch lijkt. Stefan den Ouden vertelde wat in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) besproken wordt, met nadruk op vragen en dilemma’s rond groepscontracten. Het collectief managen van capaciteit op bedrijventerreinen zou nieuwe aansluitingen beter mogelijk moeten maken. Er loopt een reeks pilots, maar om landelijk op kunnen te schalen moeten groepsaansluitingen eerst goed juridisch geregeld en meer gestandaardiseerd worden.
Bart Kaas van TNO presenteerde een reeks tools voor het verkennen van mogelijkheden voor flexibiliteit op bedrijventerreinen, waaronder de Flex Scan, Energie Potentieelscan en 'Informatiesysteem Collectieve Energieprojecten'. Auke Hoekstra ging in op mogelijkheden van agent-based modelling en digitaltwins.
Leuk waren de interactieve deelsessies over prominente vragen:
- Wat moet bij energy hubs contractueel geregeld worden?
- Hoe organiseer je samenwerking rond energie op een bedrijventerrein?
- Wat zijn de voornaamste uitdagingen bij financiering?
- Welke tools kunnen behulpzaam zijn bij collectief energie- en capaciteitsmanagement?
Goed om te weten is dat Netherlands Enterprise Agency (RVO) werkt aan een routekaart energiehubs, zoals Laurens Gijsbers vertelde.
De uitsmijter kwam van Arash Aazami en Maya van der Steenhoven. Collectief capacteits- en energiemanagement in hubs zijn op korte termijn nuttig bij het mitigeren van netcongestie, maar hebben ook op langetermijn een rol. De transitie naar veel meer gedecentraliseerde opwek betekent dat lokale afstemming van vraag en aanbod een grotere rol zal krijgen. Daar gaan we nog veel over horen.
Hieronder staan de PowerPoint presentaties van de plenaire sessie en korte verslagen van de verschillende deelsessies
Presentaties plenaire sessie
Presentatie Stedin
‘Congestie in Utrecht’
door Senja Boom
Presentatie PVB
‘Hoe organiseer je een energy hub?’
door Richard Kleefman & Christa de Ruyter
Presentatie LAN
‘Toelichting LAN | Groepscontracten’
door Stefan den Ouden
Presentatie RVO
‘Routekaart Energyhubs’
door Laurens Gijsbers
Presentatie RVO
‘Software voor ontwerp van Energy Hubs’
door B.M. Kaas
Presentaties plenaire sessie
Sessie 1: policy lab voor kennisdeling over contracten
Sessie 2: het organiseren van samenwerking op bedrijventerreinen
Sessie 3: financieringsvraagstukken
Sessie 4: bestaande congestie- en energiemanagement tools