Ben je je Bewust van de Impact van Digitalisering op ons Energiesysteem?

We staan voor een enorme transformatie in de energiesector. De Europese Unie heeft een ambitieuze visie op hoe het energiesysteem er straks uitziet. Dit hebben zij vastgelegd in hun actieplan digitalisering van het energiesysteem.

Maar hoe goed kennen we die visie eigenlijk? Wat betekent het voor lokale energie gemeenschappen en energiehubs, digitale tools zoals energiemanagementsystemen, energie delen, en de cruciale rol van vraagsturing en systeemintegratie? Hoeveel gaat er veranderen en wat moeten we daar vandaag al aan doen in wetgeving, veranderen van samenwerkingsprocessen en toezicht? 

Zonder energie bestaat er geen digitalisering, en geen economie. Energie is een fundament onder onze samenleving. En inmiddels is er zonder functionerend digitaal systeem ook geen energiesysteem meer. De relatie tussen digitalisering en energie is symbiotisch geworden. Wij hadden een energiesysteem nodig om internet te ontwikkelen. Nu hebben wij internet nodig om het energiesysteem te behouden.
— Topsector Energie (2021, p. 5)

Lees ook het volledige rapport “Digitalisering en energie – méér dan de som der delen” , een rapport van Topsector Energie, geschreven door Arash Aazami.

En als cyberdreigingen een groeiend risico vormen, hoe gaan we ons voorbereiden op mogelijke aanvallen? Er valt veel te leren van Oekraïne, dat in het grote energiesysteem veerkrachtige, lokale systemen bouwt die blijven draaien bij grote storingen of aanvallen. Deze innovatieve aanpak biedt ons waardevolle lessen voor de veerkracht van het toekomstige energiesysteem. Maar passen we die lessen ook toe? 

Uit onze gesprekken en bijeenkomsten met experts uit de energiesector blijkt dat zij zich vaak nog niet bewust zijn van de ingrijpende veranderingen die de EU voor ogen heeft. We hebben hen gevraagd naar hun aanbevelingen om te kunnen voldoen aan deze vereisten. In het aanbevelingen rapport kun je deze lezen.

De belangrijkste eerste aanbeveling is dat er meer communicatie nodig is over de visie van het Actieplan. Alleen zo kan er meer prioriteit aan worden gegeven. Daarnaast is het nodig dat we kennis delen over de verschillende acties en hierop gaan samenwerken met partijen van zowel binnen als buiten de energiesector. 

Een andere aanbeveling is dat er wetten en regels moeten komen die snel kunnen inspelen op nieuwe technologieën, zodat het energiesysteem veiliger wordt. Daarnaast moet de beroepsbevolking goed worden opgeleid om de nieuwe behoeften van de energiesector te ondersteunen. 

Je kunt het volledige document met recommendations voor Nederland, Oekraïne, Polen en Slowakije opvragen door een e-mail te sturen naar marjolein@ideasfrom.eu

De volgende stap in dit project met Unify en de provincie Utrecht is een policy lab met overheden, wetenschap en bedrijven waarin we acties zullen formuleren om de aanbevelingen op te volgen. Daarnaast zullen we veel met bedrijven in gesprek gaan om te kijken of zij slimme en innovatieve acties willen inbrengen. Deze zullen we samen bundelen in een aanbod voor de Europese Commissie, de topsector en het ministerie van Klimaat en Groene Groei.   

💬 Ben jij hier ook mee bezig en wil je betrokken worden? Of heb je een andere mening over de aanbevelingen? Laat het ons weten door deze survey in te vullen of een e-mail naar marjolein@ideasfrom.eu te sturen.

Doe mee en help ons de energietransitie te versnellen!


Aazami, A. (2021). Digitalisering en energie – méér dan de som der delen: Deze rapportage is opgesteld in opdracht van RVO.nl voor de Topsector Energie op verzoek van het programma Digitalisering. https://topsectorenergie.nl/documents/59/Digitaliseringsagenda_Topsector_Energie.pdf

Previous
Previous

Interview met Senja Boom: Eerste groepscontract in Nederland: “vertrouwen is de basis”

Next
Next

Energy Hubs in Nederland